Képzéseink

 • Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság

Tisztáztuk az egészségbiztosítás (érvényes TAJ) és a társadalombiztosítás (TB) közötti különbséget. Előbbivel betegség esetén vagyunk jogosultak az ingyenes orvosi ellátásra, utóbbi a családtámogatások igénybevételénél van jelentősége. Kitértünk arra, hogy társadalombiztosítási járulék fizetésének hiányában mégis hogyan lehet érvényes egészségbiztosításunk, továbbá a hatósági bizonyítvány megszerzésének menetére. Adósságrendezés szempontjából fontos a bevételek növelése, így számba vettük azokat a kedvezményeket, melyek esetlegesen növelhetik a családok bevételeit. Ennek kapcsán beszéltünk a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményről, álláskeresési járadékról, Nyes-ről illetve a jelenleg igénybe vehető adókedvezményekről.

 

 • Követeléskezelés

A képzésen bemutatásra került a Hitel-S program – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat adósságrendező programja – röviden, a mindennapi eladósodás lehetősége, annak folyamata, az egyszerű problémától az árverezésig. A követeléskezelők bemutatása, tevékenységük, eljárási rendjük ismertetése történt meg; részletfizetési, méltányossági lehetőségek, ezzel egyidőben szó esett a pénzügyi békéltető testületről, hogy a hallgatóság halljon róla, mint lehetőségről. A követeléskezelőkről szóló Magyar Nemzeti Banki ajánlás a tematika szerinti fő bemutatása történt meg. A fizetési meghagyás is felderítésre került példán keresztül, a határidők bemutatásával együtt, hogy mikor, milyen eljárási cselekmények foganatosíthatók, az ügyfélnek milyen lehetőségei vannak. Ezen kívül szó esett a végrehajtási eljárás folyamatáról.

 

 • Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), és Falusi CSOK

Közérthető módon igyekeztünk bemutatni a CSOK/FCSOK/CSOK-hitel/Babaváró hitel/ Otthonfelújítási támogatás családtámogatási lehetőségeket. A prezentáción túl egy bővebb kifejtésű írásos anyagot is elérhető tettünk. Továbbá beszéltünk az alakuló CSOK szakterület segítségnyújtásáról Nógrád megyei példán.

 

 • Magyar Támogatási és Nyugellátási rendszer

Az előadás tájékoztatás szintjén nyújtott segítséget, hogy a Magyarországon elérhető támogatások, nyugdíjszerű ellátások milyen feltételekkel, mely dokumentumok csatolásával, hogyan, és honnan igényelhetőek. Családi pótlék, GYES, GYET, FOT, rokkantsági járadék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, aktív korúak ellátása, időskorúak járadéka.

 

Digitális térben komfortosabban mozgás segítése kiemelt képzési területünk; tekintve a jelenben is egyre terjedő, de várhatóan a jövőben egyre hangsúlyosabbá váló ügyintézési és kommunikációs lehetőségeket, trendeket. Ezeket a képzéseket már megtartottuk 2021-ben, de a teljes sorozatot ismételjük 2022 évben, hogy minél többeknek legyen lehetőségük ismereteik bővítésére. Továbbá a regisztrált jelentkezőknek lehetőségük van a Moodle rendszeren belül visszakeresni, visszanézni a kapcsolódó anyagokat.

 • Egyéni és családi ügyintézés ügyfélkapun keresztül

A világ és az informatika folyamatos és gyors fejlődésével együtt változik a hivatalos ügyintézések lehetősége. Ehhez nyújt nagy segítséget az ügyfélkapu. Hogyan, hol és mely dokumentumok szükségesek az ügyfélkapu létrehozásához? Melyek az előnyei és hátrányai a digitális ügyintézésnek? Milyen jellegű ügyeket tudunk ügyfélkapun keresztül elintézni, illetve milyen tájékoztatásokat kaphatunk innen? Otthonról, munkaidőtől függetlenül, bármikor intézhetjük hivatalos ügyeinket, megfelelő technikai tudás és információk birtokában.

 

 • Digitális írástudás fejlesztése tematikus egységekben

Vitathatatlan, hogy az internet behálózza mindennapjainkat. Mindenki használja, de minden folyamatot értünk vagy vannak homályosabb pontok? Tudjak ezt még jobban csinálni, szerintem igen. Ha érdekel a digitális intelligencia, a mesterséges intelligencia vagy épp a robotok világa, de olyan alapfogalmakat is érteni szeretnél, mint adatvédelem, felelős megosztás akkor itt a helyed! Fejleszd digitális készségeid!

Célcsoport: Segítő szakemberek, de nyitott jelentkező érdeklődőknek

A foglalkozás időtartama: Témánként 90 perc online

 1. Digitális alapfogalmak és az új technológiák (pl. internet, wifi, megosztás, posztolás, adatvédelem, digitális írástudás, digitális én, digitális intelligencia, testkép, egy felnőtt példamutatása, digitális szerződés, robotika, MI – Mesterséges Intelligencia) – mire használhatom az internetet?
 2. Az álhírek nyomában – kritikus gondolkodással a digitális információtengerben
 3. Appvadászat – a gyerekek, fiatalok, felnőttek körében népszerű applikációk és közösségi oldalak biztonságos használata
 4. Számítógépes játékok (függőség, e-sport) és az influenszerek világa (biztonságos tartalomelőállítás és netes példaképek)
 5. Bevezetés az online bántalmazás (cyberbullying) és az internetes
  bűncselekmények világába
 6. Online szexuális bántalmazás: gyerekek és felnőttek sérelmére elkövetett bűncselekmények
  (sexting, grooming, bosszúpornó, szexuális kényszerítés, netes ismerkedés, zsarolás, fenyegetés)
 7. Az internetes zaklatás felismerése, jellemzői, kezelése
 8. Digitális fogyasztóvédelem – internetes csalások, átverések, biztonságos online vásárlás, e-bankolás és e-ügyintézés

Segítő helyek, hasznos weboldalak bemutatása minden témaegység zárásaként.

 • Digitális írástudás fejlesztése 30 órás tréning keretében

Magabiztosan mozogsz a digitális világban? Szeretnéd a tudásodat elmélyíteni, frissíteni és továbbadni másoknak? Akkor a 30 órás hibrid trénerképzést Neked találták ki. Kétszer két nap személyes és egy online képzési nap során, interaktív formában áttekintjük az online világ aktuális témáit. Az elméleti ismeretek átadása mellett olyan gyakorlatokat ismerhetsz meg, amit könnyen kipróbálhatsz a mindennapi munkádban. Szóba kerülnek a számítógépes játékok, az álhírek, az online bántalmazás és további izgalmas témák. Jelentkezz és legyél Te a következő internetbiztonsági tréner!

Célcsoport: Segítő szakemberek, különösen; akik gyermek foglalkozásokat tartanak 5-14 éves korosztálynak, Regisztrációs jelentkezéshez kötött.

A foglalkozás időtartama, létszáma: 1 hetes, melynek megoszlása: 2 intenzív nap éjszakai szállással, egy online nap, majd ismét 2 intenzív nap éjszakai szállással, napi 6- 8 óra időtartamú jelenléti képzés, létszámkorlát: 20-25 fő

A tréning tematikája megegyezik az I. pontban bemutatott témakörökkel
A tematikus és tréning foglalkozások során interaktív eszközök (kivetítő, csoportos, egyéni
feladatmegoldás), játék-és médiapedagógiai eszközök használatára kerül sor.

 • Internetbiztonság Sangoval: Online Gyermekvédelmi Útmutatók az 5-12 éves
  korosztály számára

Célcsoport: Segítő szakemberek, szülők, fiatal édesanyák

A foglalkozás időtartama, létszáma: Régiónként (4 db) egy helyszínen, alkalmanként 4 óra jelenléti képzés; mely áll gyermekekkel tartott bemutatófoglalkozásból és egy módszertani részből. A Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU), mint a távközlésről és az információs technológiákról felelősen gondolkodó és aktívan tevékenykedő ENSZ szakosított szervezet 2020 nyarán adta ki új Online Gyermekvédelmi Útmutatóit, amelyek alkalmazkodva a világjárvány nyomán bekövetkezett megváltozott helyzethez gyerekjogi szemlélettel és SANGO nevű kabalafigurával hívják fel a figyelmet a tudatos internethasználatra.

A legkisebbeknek szóló kiadvány igazi digitális képeskönyv, ahol 6 történet és döntési helyzet várja a gyerekeket és az őket segítő felnőtteket a következő témákban: az online játékhoz való jog, az egészséges képernyőidő kialakítása, kifogásolható tartalommal való találkozás, a digitális eszközökkel történő tanuláshoz való jog, adatvédelem, egy felnőtt példamutató magatartása, aki a helyes médiahasználatra ösztönöz.

A Dolgozz Sangoval címet viselő munkafüzetben a 9-12 éves korosztály 11 témában találhat magának izgalmas feladatokat a digitális jogokon át a technikai védelemig. A kétfoglalkoztatóval dolgozást segíti elő egy önálló Tanári Útmutató, aminek segítségével a pedagógusok kerülhetnek közelebb a digitális mindennapokhoz. A szülő – pedagógus számára egy hosszabb és rövidebb útmutató is készült, amely az aktuális helyzet és trendek bemutatása mellett konkrét javaslatokat tesz számukra, hogy hogyan segíthetik gyermekeiket, diákjaikat az online térben. Az utolsó két kiadvány pedig az iparági szereplőket és a politikai döntéshozókat szólítja meg és hívja cselekvésre a biztonságos online környezet megteremtése érdekében.

A kiadványok magyar nyelvű fordítása dr. Baracsi Katalin az internetjogász, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Digitális Jólét Program – Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiája szakmai együttműködése révén valósult meg. Az Útmutatók ingyenesen elérhetőek és letölthetőek: dr. Baracsi Katalin, az internetjogász Facebook oldalról és az alábbi linkre kattintva: https://bit.ly/39AvUy9.