Élet- és lakhatási körülmények javítása

A „Fókuszban a gyermek” programjával érintett 177 nehéz helyzetű településen fokozottan érzékelhető a Magyarországon mintegy kétmillió embert érintő lakásszegénység. Ezen településeken élő családok lakhatási körülményeire jellemző, hogy a lakóingatlanok rossz minőségűek, a lakhatás költségeit nehezen vagy egyáltalán nem tudják megfizetni, illetve sok esetben tisztázatlan a lakhatásuk jogi alapja is. Ezek a családok lakhatási körülményeiken külső segítség nélkül nem tudnak javítani, helyzetük további romlását megelőzni.

A programba bevont települések lakhatási programjai kifejezetten a 0-3 éves gyermeket nevelő családokat célozza, de az egyes települések programjai során bevonásra kerülő ingatlanok kiválasztását segítik a szegregátum térképek, továbbá a szakembereink, valamint az önkormányzatok tapasztalatai.

A lakhatással kapcsolatos beavatkozást minden esetben a család igényeihez, illetve felkészültségéhez kell megtervezni. Kiemelt feladat továbbá, hogy az egyes családok lakhatási körülményeinek javítását célzó intézkedéseket a helyi közösséggel elfogadtassuk, annak az indokoltságát ne kérdőjelezzék meg a program során.

A programelem első és legfontosabb feladata a lakhatási körülmények műszaki biztonságának megteremtése, vagyis az életveszély elhárítása, amit a „tetőkommandó” (szakképzett mesteremberek) lát el, amely a családmentorok, szociális munkások jelzései alapján azonnal képes a lakhatást veszélyeztető, életveszélyes állapotok megszüntetésére, a családokat szakértő tanácsadással segítik.  A munkálatok célja, hogy a rossz állapotú ingatlanokat úgy megerősítsék, hogy azok ellenállóvá váljanak a téli krízisidőszak alatt, a fagypont alá eső hőmérséklet viszontagságaival szemben. Cél továbbá annak elérése is, hogy minden kisgyermekes család otthonában legyen legalább egy fűthető, biztonságos helyiség.

A természeti csapások során megrongálódott házakat is segítünk biztonságosan lakhatóvá tenni.

Cikk ajánló:
Megmentett otthonok
Magyargécen dolgoznak a tetőkommandósok