A Máltai Szimfónia a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szociális programja, amely a zenét eszközként használja annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű, iskolai problémákkal küzdő gyermekek társadalmi beilleszkedését segítse.

A program célja, hogy sikerélményt, odafigyelést és a közösséghez tartozás érzését adja a nehéz körülmények között élő gyerekek számára és közvetve pozitív hatást gyakoroljon iskolai teljesítményükre. Ebben segítségükre van a csoportos zenetanulás adta közösségi élmény és az együttzenélés öröme. A fellépések során a gyermekek megmutathatják a tudásukat társaiknak, családjuknak, ismerőseiknek, tanáraiknak, a velük foglalkozó szakembereknek és megtapasztalhatják a számukra szokatlan élményt: az elismerést.

A közösségi élményként átélt zenetanulás elősegíti a hátrányos helyzetű, az iskolában problémákkal küzdő gyermekek beilleszkedését. A hangszeres játék számos olyan készséget fejleszt, ami nélkülözhetetlen a tanuláshoz, többek között a figyelemkoncentrációt és az emlékezőképességet, javítja a szem-kéz koordinációját. Elősegíti, hogy a gyerekek minél jobban kifejezésre juttassák az érzéseiket, kitartásra ösztönöz. A közös zenéléssorán megtapasztalják az összetartozás, az együtt alkotás örömét, az egymásra figyelés, az együttműködés fontosságát.

A program sikerességéhez intenzív szociális munka is szükséges, ezért a zenetanárok mellett szociális szakemberek is jelen vannak a szimfóniás helyszíneken. Ez a máltai jelenlét-típusú szemlélet lényege: a leszakadó közösségek életében nap mint nap jelen kell lennünk, hogy a bizalom építése és a szükségletek feltérképezése párhuzamosan történjen. A feltárt problémákra mindenhol egyedi válaszok születnek, de vannak a tevékenységnek állandó elemei, melyek túlmutatnak a zenei foglalkozásokon. Ilyenek a segítő beszélgetések, az önismereti és tematikus (pl. drogprevenció, pályaválasztás, családi életre nevelés) csoportfoglalkozások, a kirándulások, táborok, és a zenés családlátogatások, melyek során a növendékek lakókörnyezetében tartanak kisebb zenei bemutatót.

Cikk ajánló:
Máltai Szimfónia varázslat és Jelenlét díjátadógála az Urániában
Együtt lenni jó!
Vastaps és elismerés a Máltai Szimfóniának és a Jelenlét díjazottaknak
A Máltai Szimfónia növendékei léptek színpadra fel az A38 hajón
Tavaszköszöntő koncertsorozat
„A zene felemel”

 

Összhang – kiadvány