Gyermekszemészeti szűrőprogram

Az iskolás kor előtt végzett szemészeti szűrések két szempontból is kiemelten fontosak: egyrészt a szembetegségek ebben a korban még sokkal könnyebben korrigálhatóak, mint később, másrészt az iskolai teljesítmény sokkal jobb lehet a már felismert és kezelt szembetegséggel, mint kezelés nélkül. Mindemellett az idejében fel nem ismert szembetegségek tanulási, beilleszkedési nehézségekhez vezethetnek.   

A gyerekszemészeti szűrések célcsoportja a céltelepüléseken élő 0-14 éves korosztály. Előzetes tapasztalatok alapján elmondható, hogy hatékony elérésük a helyi segítők, illetve a településeken található köznevelési intézmények (óvodák, általános iskolák) és az ott dolgozó pedagógusok és egyéb nevelési-oktatási szakemberek bevonásával valósulhat meg.   

Gyermekek szemészeti előszűrése  

Az előszűrést végző csoport tagjai lehetnek a céltelepüléseken a gyermekekkel foglalkozó olyan személyek, akik nem a terület szakemberei (gyermekszemészek, optometristák), ugyanakkor megvan a kompetenciájuk, eszközük az elsődleges szűrésre (ld. védőnői szűrések). A gyermekszemészeti jelzőrendszer tagjai lehetnek pl. a védőnők, családmentorok, családgondozók, óvoda-, iskola pedagógusok, gyermek háziorvosok.  

Gyermekek szemészeti szűrése  

 A szakember a megszűrt gyermekeket három csoportba irányítja:  

  1. egészségesek – további vizsgálat nem szükséges; 
  2. valószínűsített dioptria hibával rendelkezők – ők tovább kerülnek optometristákhoz; 
  3. egyéb szemészeti rendellenességre gyanúsak – optometrista vizsgálat után közvetlenül gyerekszemészeti vizsgálatra irányítják őket. 
  4. Az előszűrő csoport által továbbirányított gyerekek vizsgálatát lehetőség szerint a szűrőbuszon, kapacitás hiányában közeli optikákban, a programhoz csatlakozott, előzetes kiegészítő képzésen részt vett optometristák végzik.   

A gyermekek gyermekszemészeti szakrendelésekre irányítása, az ellátás koordinálása  

Az előszűrő csoport, illetve az optometristák által továbbküldött, valamint a virtuális konzultáció kapcsán a gyermekszemész által berendelt betegek a programhoz szintén csatlakozott gyermekszemészeti szakrendelésekre kerülnek további vizsgálatra és ellátásra.   

A gyermekszemészeti vizsgálaton kiszűrt gyermekek szemüveghez juttatása  

A gyermekszemészeti szakrendelésen felírt szemüveg adatait az ellátó gyermekszemész visszaküldi a gyermek lakhelye szerint illetékes, csatlakozott optikába, a szemüveg ott kerül elkészítésre.   

A 2019-ben 2167 gyermek szemészeti előszűrését megvalósító pilot projekt tapasztalatai azt bizonyítják, hogy gyermekszemészeti szűréseket érdemes az óvodákkal és iskolákkal közösen szervezni. 2019. év végén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat átvett üzemeltetésre a Nemzeti Népegészségügyi Központtól egy szűrőbuszt, melyet alkalmassá tettünk gyermekszemészeti szűrések végzésére. Így már nem csak előszűrés, hanem az optometrista és gyermekszemész orvos által végzett vizsgálati lehetőségeket is integrálni tudjuk a projektbe. 2021-ben a Fókuszban a gyermek projektben  több mint 4000  14 év alatti gyermek szemészeti szűrése valósult meg. A programelem 2022-ben lezárult, 2022.12.31.-ig 11 500 gyermek vett részt szemészeti szűrésen.

Cikk ajánló:
Kettős látásvizsgálat